автор фото
Анна Замаєва
0

Ми прибрали сміття на полонині Смотрич та біля Піп-Івана Чорногірського

Ці дві купки сміття зібрані в горах за три дні (перша не підлягає переробці, друга розсортована і піде на вторсировину). Загальна кількість десь біля 150 мішків. Так багато через те що більшість сміття не розкидана по маршруту а локалізована в кількох звалищах, одне з яких в високогір’ї.
сміття на полонині Смотричсміття на полонині Смотрич

Бачите велику яму на другому фото? Ні, ми не викопали собі окоп щоб стати партизанами. Ми вигребли з неї сміття, яке скидалось сюди років п’ять (судячи з термінів придатності на етикетках). Мішків п’ятдесят, якщо не більше.

Ця яма захована в лісі біля полонини Смотрич. До неї нема стежок і повз неї не проходить маршрут, тож туристи здебільшого уяви не мають про її існування. Це сміття з сироварні на полонині. Так, звісно, його мають звозити в Верховину, особливо враховуючи що сироварня має власні вантажівки. Але натомість його викидають в ліс…

Коли ми прийшли сюди, на руїнах туристичного притулку сидів чорний крук і невдоволено кричав на мішки, що ворушаться від вітру. Під певним кутом все це виглядало як сміттєзвалище, хоча насправді це просто популярне місце кемпінгу для туристів, що піднімаються на Чорногору з боку Дземброні

Ця величезна купа скла, пластику і мотлоху була на стоянці в сідловині під г.Піп-Іван Чорногірський. Сюди не їздять місцеві і джипи – це все принесли на собі туристи і полінувались знести порожню тару від своїх продуктів вниз. Її назбиралось на цілу величезну яму. Якщо ви бачите таку яму в горах це зовсім не означає що треба викинути в неї і своє сміття! А краще захопіть ще трохи чужого, полегшіть життя волонтерам.