Меморіал захисникам авдіївської промзони

Історична довідка

Меморіальний комплекс захисникам авдіївської промзони був побудований у вересні 2017 року бійцями та командуванням 1 механізованого батальйону 72 бригади ЗСУ. На початку року батальйон поніс важкі втрати в районі авдіївської промзони, і спочатку бійці ставили пам’ятні плити на місцях загибелі товаришів. А пізніше вирішили — потрібно створити єдине місце на відкритій для відвідування ділянці, де всі могли б вшанувати пам’ять загиблих. Так і розпочалось створення меморіалу в Ясинуватському провулку міста Авдіївка, прямо на в’їзді в авдіївську промзону. Раніше на тій ділянці розташовувалась позиція гранатометників. Про неї досі нагадує лінія окопів та бліндаж, адаптований під музей для гостей.

Чіткого плану спорудження меморіалу ніхто не складав. Перші ескізи креслили олівцем на аркушах паперу прямо на позиціях та командних пунктах батальйону. Та і вони в процесі будівництва зазнавали значних корегувань, адже військові не наймали спеціалістів та не купляли матеріалів, а робили все власноруч із того, що мали під рукою.

Хрест на МеморіаліЦентром експозиції став великий металевий хрест. Бійці залили ділянку біля нього бетоном та прикрасили фронтовими експонатами — хвостовиками мін і залишками снарядів. В центрі поставили меморіальну плиту капітанові Андрію Кизилу — талановитий офіцер та відважний воїн, він загинув, захищаючи промзону пліч-о-пліч зі своїми підлеглими. Навколо композиції зібрали бетонний парканчик із залишків огорожі, знайдених біля зруйнованих технічних приміщень на промзоні. З неї ж притягнули та реставрували знищену техніку — машину-”таблетку” і БРДМ зварювали з обгорілих шматків. Башту знищеного російського танку тягли з позиції “Зеніт”.

Більшу частину робіт взяли на себе бійці гранатометного взводу. Пізніше увесь батальйон долучився до збору “металу війни” – уламків, хвостовиків, снарядів та гільз. Трьома вантажівками військові завезли пісок із кар’єра, на якому і розклали зібрані експонати. Бетонні сходинки доставив та встановив власноруч “Бетмен” – командир взводу, а плити, з яких викладені доріжки, тим часом привіз підйомний кран зі зруйнованих будівель “промки”. Звідти ж приїхали буржуйка та диван, які створили затишну атмосферу в бліндажі для гостей.
Прапори на меморіалі
В день відкриття меморіалу над ним майоріли всього чотири прапори. Тепер доброю звичкою серед військових стало лишати прапор своєї бригади після ротації на промзоні. Коли ж прапори рвуться та вигорають, ми зв’язуємось з бійцями і організовуємо їх заміну.

Відновлення бліндажа Через півроку після відкриття меморіалу, під час ворожого обстрілу по промзоні бліндаж був зруйнований. Розбирали зламані конструкції та робили нові перекриття волонтери фонду разом з офіцерами групи військово-цивільного співробітництва CIMIC влітку 2018-го. З часом благодійники та відвідувачі доповнили інтер’єр бліндажа меблями зі снарядних ящиків, посудом і дровами, прапорами з відгуками та побажаннями й іншими експонатами від душі.

Меморіал захисникам авдіївської промзони з висоти Експозиція меморіалу працює в так званому європейському форматі — відкритий музей просто неба, де відвідувачі самостійно розгядають артефакти, можуть безперешкодно доторкнутись до історії та зварити кави на буржуйці в умовах, наближених до реального побуту бійців. Додають реалістичності і бої на авдіївській промзоні — від позицій ясинуватської розв’язки, зайнятих ворогом, меморіальний комлекс відділяє лише кілометр зруйнованих вщент будівель та переритої окопами української землі. Тож війну тут чутно, а іноді шальні кулі та випадкові снаряди навіть пролітають неподалік.

Під час війни, захищаючи Україну, на авдіївській промзоні загинув 101 боєць


Які виклики перед нами стоять

Розбудова меморіального комплексуРозбудова меморіального комплексу — довгий та кропіткий процес, і на шляху до перемоги є чимало викликів та перешкод, які ми намагаємось подолати спільними зусиллями. Зокрема, найбільш актуальне питання — присвоєння пам’ятнику статусу об’єкта культурної спадщини та постанова його території на баланс міста Авдіївка. При побудові меморіалу бійці використали земельні ділянки, які були виділені двом мешканцям міста під забудову. Тоді на тих ділянках точились бої, і мало кого цікавили папери та дозволи, та і зараз меморіальний комплекс розташований в кількаста метрах від передових позицій. Проте з часом ситуація може змінитись, і власники ділянок заявлять свої права на територію, зайняту експозицією. Аби уникнути руйнування важливого історичного об’єкта, вже зараз ми намагаємось здобути пам’ятнику офіційний статус державного рівня.

Благоустрій бліндажуПри проектуванні меморіалу бійці 1 батальйону 72 ОМБр закладали в композицію статую промберга — прототип захисника авдіївської промзони, який могутніми руками тримає небо над Україною. Але не склалось — встановлення кам’яної скульптури вимагало часу та коштів, а підрозділ незадовго після відкриття пам’ятника вийшов на пункт постійної дислокації. Ми сподіваємось, що ідею захисників все ж вдасться втілити в життя з допомогою доброчинців.

Елементи експозиції меморіалу не є капітальними спорудами й постійно руйнуються, тож наша основна задача — підтримувати лад на території комплексу і вчасно реставрувати пошкоджені частини експозиції. Після холодної та вітряної зими навесні потрібно замінювати банери та прапори, а також планувати й починати висадку квітів та інших культурних рослин. Влітку доводиться щотижня прибирати бур’ян, а в засушливу погоду поливати і обробляти добривами культурні насадження. Восени — прибирати опале листя та збирати насіння однолітніх квітів, щоб навесні висадити їх знов. Благоустрій меморіалуВзимку волонтерам складно добратись на територію меморіалу, адже дороги на промзону ніхто не чистить від снігу та ожеледиці, але доводиться — після снігопаду меморіальні плити потрібно очистити від снігу та льоду, а також відкопати стежки між елементами експозиції. В бліндажі, який свого часу слугував помешканням гранатометників, а тепер перетворився на музей просто неба, в холодну пору року топиться буржуйка, аби суворі погодні умови не пошкодили експонати. Виставка в незвичному музеї здебільшого створена самими відвідувачами — гості залишають дитячі листи воїнам, українську символіку, вироби з металу війни, свічки та ікони. Предмети з частинкою душі, залишені в бліндажі, надихають як гостей з мирних куточків країни та світу, так і захисників промзони, які часто спускаються до меморіалу зігріти душу.

Благойстрій території меморіалуВсі ці кроки, які регулярно робляться для збереження меморіального комплексу захисникам авдіївської промзони, потребують значних витрат коштів та часу. Купляючи сувеніри у нашій благодійній крамничці та роблячи внески на наш банківський рахунок, ви допомагаєте піклуватись про пам’ятку ефективніше. В розділі “Долучитись” на нашому сайті ви можете заповнити анкету волонтера і присвятити свій вільний час догляду за меморіальним комплексом.

Адже бійці поклали свої життя за нашу країну, і ми не маємо права забути їх…