Експозиції війни

Програма «Експозиції війни» народилась влітку 2017 року на спостережному пункті між Мар’їнкою і Донецьком. Директорка фонду, яка перебувала на службі в добровольчому підрозділі розвідки, саме чергувала на зруйнованому даху будинку, коли на нещодавно зареєстрований номер фонду зателефонували музейники з Чернівців.

«Ви ж працюєте з військовими на лінії зіткнення, правда? А не могли б ви зібрати нам трохи артефактів війни – гільз, уламків, хвостовиків? Ми відкрили музей АТО і шукаємо, чим його наповнити», – попросила очільниця музею Ярослава.

Збір артефактів війни
У вільний час розвідники зібрали безпечний «метал війни» та навіть доклали в посилку унікальні знахідки з розвідувальних виходів – газети «Новоросія», елементи спорядження та залишки одягу «ополченців», тощо. В процесі роботи над першою підопічною експозицією і виникла ідея запровадити музейну роботу як один із напрямів діяльності фонду.


Станом на 2020 рік діяльність Програми охоплює вже 13 музеїв на території України. Для експозицій збирається як стандартний «метал війни», так і унікальні речі з історією. Наприклад, одного разу боєць передав для музейної вітрини кулю, яка ледь не влучила в нього під час чергування на авдіївській промзоні. Під час іншої експедиції околицями промзони ми знайшли зруйноване помешкання гранатометників, з якого забрали дитячий лист воїну та віддали в експозицію «Український Схід» у Києві.
Працівники музею пізніше знайшли маму дівчини, яка писала цей лист кілька років тому, та запросили в столицю на екскурсію. В музеї АТО при університеті кораблебудування в Миколаєві розмістилась ціла стіна з історією шахти «Бутівка», а в Київ поїхав прострілений луч розвідувального квадрокоптера «Небесної варти».
В музеї


Крім наповнення існуючих експозицій та пошуку експонатів за орієнтовним списком, ми також створюємо тематичні композиції «з нуля». Музеї створюються в освітніх закладах, державних установах, благодійних організаціях, тощо. Ми вважаємо, що саме зараз на теренах Донбасу пишеться сучасна історія України, і ми зобов’язані зберігати її для майбутніх поколінь.

З розташуванням підопічних музеїв фонду можна ознайомитись на мапі добрих справ:

Для бажаючих отримати або передати експонати: